Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Etkinlikleri-1

Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Etkinlikleri-1

08.03.2024 43

Okulumuz Okul Öncesi Öğretmenimiz Gülfatma MENEKŞE ile öğrencileri "Yüz Yüze 100 Oyun" etkinlikleri kapsamında bu hafta "yağ satarım bal satarım" ve " Çatlak patlak" oyunlarını oynadılar. Oyunların oynanışına dair bilgiler aşağıdaki gibidir;

YAĞ SATARIM BAL SATARIM OYUNUNUN OYNANIŞI

 Öncelikle oyunu oynayacak çocuklar toplanır ve bir ebe seçimi için sayışmaca yaparlar.

 Portakalı soydum,

 Başucuma koydum,

 Ben bir masal uydurdum,

 Duma duma dum,

 Kırmızı mum.

 Ayşecik cik cik cik,

 Fatmacık cık cık cık,

Sen bu oyundan çık!

 Ebe seçilen çocuk haricindeki çocuklar, bir çember oluşturacak şekilde yere otururlar.

 Ebe, bu çemberin etrafında aşağıdaki şarkıyı söyleyerek dönmeye başlar:

 Yağ satarım, bal satarım,

 Ustam ölmüş, ben satarım.

 Ustamın kürkü sarıdır,

 Satsam on beş liradır.

 Zambak zumbak,

Dön arkana, iyi bak!

 Ebe, arkadaşlarını şaşırtmaya çalışarak birinin arkasına elindeki mendili bırakıp hızla çember olan arkadaşlarının etrafında koşmaya başlar. Ebe koşarken arkasına mendil bırakılan çocuk mendili yerden alarak ebeyi yakalamaya çalışır. Bu esnada bütün çocuklar “Tavsan kaç, tazı tut!” diye tempo tutarak bağırırlar. Kaçan ebe, tam bir tur atıp yakalanmadan boş yere oturursa diğer çocuk ebe olur ve oyun devam eder. Eğer ebe arkasına mendil koyduğu çocuğa yakalanırsa ebe olmaya devam eder.

08-03-2024 ÇATLAK PATLAK OYUNUN OYNANIŞI;

Öncelikle oyunu oynayacak grup bir daire oluşturur. Halka şeklinde dururlar. Ardından ellerini açarak birbirlerinin elleri üzerinde duracak şekilde ellerini koyarlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sağ elin her zaman üstte olması ve sol elin altta olmasıdır. Yani sağınızda bulunan kişinin eli sizin elinizin altında olmalıdır. Burada amaç sağ elinizi soldaki kişinin eline vurmaktır. Herkes halka şeklinde dizildikten ve ellerini doğru şekilde koyduktan sonra oyuncular aşağıdaki tekerlemeyi söylerler:

Çatlak patlak yusyuvarlak,

Kremalı börek sütlü çörek,

Çek dostum çek,

Arabanı buradan çek!

Oyuncular bu tekerlemeyi söylerken aynı zamanda birbirlerinin ellerine hafifçe vururlar. Tekerlemenin en sonuna kalan oyuncu, sağ tarafında bulunan arkadaşını şaşırtarak onun, eline vurmasını engellemelidir. Eğer eline vurulursa bu oyuncu oyundan çıkar. Fakat eline vurulmasını engellerse diğer oyuncu oyundan çıkar. Böylelikle oyun devam eder. Sona kalan oyuncu ise oyunu kazanmış olur. Oyuncular oyun süresince birbirlerinin elini acıtmamaya özen gösterirler.

08-03-2024